Based on 4.192 reviews
Personal care Baby & kids Pregnancy Sun care Gifts Blogs

test-stopchemicaluvfilters

Stop Chemical UV Filters

Jaarlijks verdwijnt er tijdens het zwemmen meer dan 14.000 ton zonnebrandcrème in de zee (bron: Springer.com) Uit een studie, gehouden door de Haereticus Environmental Laboratory in 2016, kwam naar voren dat veel chemicaliën, onder ander Oxybenzone (BP-3) en Octinoxate, gebruikt in zonnebrandcrème en cosmetica, verbleking (coral bleaching) en sterfte van koraal kan veroorzaken. In mei 2018 is daarom in Hawaii besloten dat per januari 2021 chemische UV filters met Oxybenzone en Octinoxate verboden zijn. Ook in Palau en Bonaire is dit wetsvoorstel ingediend.



Stop schadelijke chemische UV-filters in zonnebrandcrèmes.

Change the world of personal care, dat is de missie van Naïf Natural Skincare. Daarom willen we zoveel mogelijk bewustwording creëren over het effect van zonnebrandcrèmes met chemische UV filters en zo het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Help je ons mee? Deel dit verhaal met zoveel mogelijk mensen en kies deze zomer voor een natuurlijke zonnebrandcrème!

Wat is oceaanvriendelijke zonnebrandcrème?

Minerale UV filter

Non-nano zinkoxide

Microplastic free

Oxybenzone en Octinoxate-vrij

Wat is het probleem?



Coral Bleaching

In meer dan 3500 zonnebrandcrèmes wordt gebruik gemaakt van chemische UV filters. De hoofdingrediënten hiervan zijn Oxybenzone (ook wel Benzophenone-3) of Octinoxate. Uit laboratorium onderzoek komt naar voren dat Benzophenone-3 verbleking en sterfte van het koraal kan veroorzaken. Omdat er via de huid van zwemmers jaarlijks ruim 14.000 ton zonnebrandcrème de zee in stroomt wordt het zeewater daarmee flink vervuild.

Naar verwachting is dat in 2045 30% van het koraal is verbleekt. (bron: climatechangenews.com)


Waarom hebben we het koraal nodig?

Koraalriffen zijn van groot belang voor mensen, vissen, en het land zelf. Het koraalrif is voedselrijk, terwijl de rest van de zee vrij voedselarm is.Het is dan ook de natuurlijke habitat van vissen en andere zeedieren, welke uit kunnen sterven bij de afwezigheid van koraal. Ook zorgt koraal voor een rustige ‘lagune’ in de zee en fungeren als een soort golfbrekers. Hiermee blijft de kustlijn in takt. Als het rif verzwakt, is de samenleving minder weerbaar voor grote golven tijdens noodweer (welke dankzij de klimaatverandering steeds vaker en heftiger zal zijn) (bron: Rif in gevaar)


Hoe veilig is jouw zonnebrandcrème?

Het is van groot belang de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van UV straling. Zonnebrandcrèmes met chemische UV filters kunnen dus ingrediënten bevatten die schadelijk zijn voor de oceaan. Daarnaast kunnen deze ook effect hebben op de gezondheid van de huid. Niet alleen kunnen chemische UV filters schadelijk zijn voor de oceaan. Ook legt de Environmental Working Group uit welke effecten chemische UV filters kunnen hebben op de gezondheid van de mens. Zo wijzen diverse onderzoeken uit dat zowel Oxybenzone als Octinoxate terug worden gevonden in het lichaam (moedermelk, bloed en urine) en de hormoonhuishouding kunnen verstoren. Daarnaast kan er bij het gebruik huidirritatie ontstaan, doordat de zonnebrandcrèmes in de huid worden opgenomen. (bron: EWG.com)


by: Mychelle.com

Welke UV filters zijn veilig bevonden voor jou en je familie?



Zonnebrandcrème beschermt de huid tegen de schadelijke effecten van UV straling. Bij teveel blootstelling aan UV straling, met name op jonge leeftijd, kan huidkanker doen veroorzaken. Elke keer als je huid verbrandt, beschadigt je DNA onherstelbaar. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Als je tijdens je kinderjaren vaak bent verbrand, vergroot dit je kans op huidkanker op latere leeftijd (bron: KWF). Het smeren van zonnebrandcrème is dan ook hoe dan ook belangrijk. Er zijn twee soorten UV filters: fysische UV filters en chemische UV filters. Het verschil lees je hier.


Minerale/fysische UV filters

Het is belangrijk het verschil te weten tussen de soorten UV filters. Er bestaan chemische UV filters, welke door de huid wordt geabsorbeerd en vanuit daar je huid beschermt. Daar tegenover staan minerale, ook wel fysische UV filters, gemaakt van een mineraal, dan wel zinkoxide of titanium dioxide. Deze vormen een laag op de huid, welke als een soort spiegel de zon- en daarbij schadelijke UV straling reflecteert. Het grote verschil tussen een chemische en fysische filter is dus dat een fysische filter op de huid blijft liggen. Nu.nl legt in een 60-seconden video het verschil uit tussen deze twee.





Om welke ingrediënten gaat het?


De ingrediënten in chemische UV filters die schadelijk kunnen zijn voor de zee organismen zijn Oxybenzone en Octinoxate. Zonnebrandcrèmes met deze ingrediënten zijn al verboden in Palau en zullen per januari 2021 ook verboden worden in Hawaii en Bonaire. In Mexico zijn deze al verboden in natuurreserves. Ter bescherming van de Coral Reefs en UNESCO World Heritage zijn in Republiek Palau de volgende ingrediënten in zonnebrandcrèmes verboden: Oxybenzone (benzophenone-3)



Ethyl paraben
Octinoxate (octyl methoxycinnamate)
Butyl paraben
Octocrylene
4-methyl-benzylidene camphor
Benzyl paraben
Triclosan
Methyl paraben
Phenoxyethanol
Bron: Icirforum.org en BBC News

“No seahorses were harmed in the making of these”

What’s in your sunscreen? Reef at Risk – Hawaii bans sunscreen with oxybenzone

Laatste nieuws over chemische UV filters


Seven sunscreen chemicals enter bloodstream after one use, FDA says, but don’t abandon sun protection

The Republic of Palau Bans Sunscreen Chemicals to Protect its Coral Reefs and UNESCO World Heritage site

WHY USE REEF-SAFE SUNSCREEN?

It is estimated that 14,000 tons of sunscreen are ending up in the world’s coral reef systems and causing irreversible damage.

Skincare Chemicals and Coral Reefs

Common chemicals used in thousands of products to protect against harmful effects of ultraviolet light threaten corals and other marine life.


NATIONAL GEOGRAPHIC Zonnebrandcrème schaadt koraalriffen – maar er zijn alternatieven

TROUW Koraal sterft af door de zonnebrandcrème van toeristen,

Hawaii Moves to Ban Anti-Green Sunscreen

FDA says mineral sunscreens are safe, chemical sunscreens need more research

Veelgestelde vragen


Wat betekent SPF

SPF staat voor Sun Protector Factor en beschermt tegen UVB-straling. Naast UVB zijn er ook UVA stralingen.


Wat zijn UVA en UVB stralen?

UVA-straling dringt het diepst in de huid door en versnelt de huidveroudering. UVB-straling zorgt ervoor dat je verbrandt.

Hoewel je door UVA niet verbrandt, kan deze vorm van UV-straling wel huidschade veroorzaken. Het is dus belangrijk om een zonnebrandcrème te kopen die zowel tegen UVA als UVB beschermt.


Met welke factor kun je het beste smeren?

Dat hangt onder andere af van je leeftijd en huidtype. Voor volwassenen adviseert KWF kankerbestrijding bij dagelijkse buitenactiviteiten factor 15. Ga je zonnen, op vakantie naar de zon of op wintersport? Gebruik dan liever een factor 30. En zonnebrand voor je baby? Die smeer je minimaal in met factor 30 of factor 50. Heeft je mini-me zijn / haar eerste verjaardag nog niet gevierd? Hou ze dan liever helemaal uit direct zonlicht.


Hoe vaak moet je je insmeren?

Er wordt aangeraden om de twee uur in te smeren. Ben jij of je kleintje het water ingegaan? Dan is het weer tijd voor een smeerbeurt. Voor je kleintje kan je het volgende hanteren: 7 theelepels per smeerbeurt. 2 voor de armen, 2 voor de benen, 2 voor de romp en 1 voor het gezicht.


Zonnebrandcrème boven of onder je dagcrème?

Dat hangt af je kiest voor een chemische of minerale/natuurlijke zonnebrandcrème.

Bij een natuurlijke zonnebrand, ofwel van Naïf, dan mag je dagcrème als eerst ingesmeerd worden. Waarom? Zodat de werkzame stoffen van je dagcrème hun werk kunnen doen. Breng je dagcrème dus aan en laat deze goed intrekken. Vervolgens smeer je zonnebrandcrème op. Let op: bij een chemische filter is het andersom, deze moet namelijk in contact komen met de huid om zijn werk te doen