Based on 4.192 reviews
Personal care Baby & kids Pregnancy Sun care Gifts Blogs

Zo ban je microplastics voortaan uit je cosmetica

Geposted von S. Trompetter am

Een nieuw jaar, een schone lei, óók voor je beauty routine. Dit keer duiken we in de wereld van microplastics en leer je hoe je ze herkent op het etiket.

 

Microplastics, wat zijn het?

Microplastics, de naam zegt het al, zijn minuscule deeltjes plastic die via plastic afval, maar ook via verzorgingsproducten (via het doucheputje) in de natuur terecht komen en blijvend schade veroorzaken.

 

Waarom zit er plastic in mijn verzorgingsproducten?

In cosmetica, zoals vloeibare make-up, oogschaduw en lippenstift worden microplastics toegevoegd voor de dikte, uiterlijk, de stabiliteit van een product of gewoon als goedkoop vulmiddel. Dit geldt ook voor verzorgingsproducten zoals dagcrème, douchegel, tandpasta, zonnebrand crèmes, shampoos en deodorant.

Daarnaast worden er in scrubproducten en diverse tandpasta’s microbeads gebruikt, plastic korrels die een schurend effect hebben. In 2016 was Nederland het eerste land dat hier een verbod op instelde, maar wereldwijd nog steeds een groot probleem. Waarom?

Microplastics en microbeads kunnen via het doucheputje in de natuur terecht komen, omdat deze niet kunnen worden uitgefilterd (want, te klein) en hier schadelijke gevolgen hebben voor mens en dier. Willen we niet, toch?

Funny not so funny, zelfs de allerduurste crèmes worden gevuld met microplastics.

 

Hoe herken je microplastics op het etiket dan?

Op de achterkant van een product vind je de INCI, de ingrediëntenlijst. Scan de lijst op benamingen als ‘Poly...huppeldepup, Acrylate, Nylon of Acetate en je weet genoeg.

 

5 meest voorkomende microplastics:

  1. Polyethylene
  2. Polystyrene/Acrylates copolymer
  3. Polypropylene
  4. Polyacrylate
  5. Polyquaternium

Hier vind je de hele lijst

 

Scan je verzorgingsproducten

Ideaal voor deze badkamerdetox is de Beat the Microbead app van de Plastic Soup Foundation. Je scant de ingredientenlijst en de app vertelt je binnen een paar tellen of jouw product plastic bevat. Oh yeah!

Beat the microbead app - microplastics herkennen

Naïf en microplastics

De producten van Naïf zijn al enkele jaren plasticvrij en Zero Plastic Inside gecertificeerd door de Plastic Soup Foundation. We proberen daarnaast aandacht te creëren voor dit onderwerp door campagne te voeren en producten met een verhaal te lanceren. Zo introduceerde we ‘s werelds eerste circulaire gezichtsscrub, plasticvrije babydoekjes en is Naïf de allereerste Beauty Angel van de Plastic Soup Foundation.

LEES OOK: ELLE - De fijnste microplasticvrije verzorgingsproducten

Door: Eliza