Based on 4.192 reviews
Personal care Baby & kids Pregnancy Sun care Gifts Blogs

Gastblog: Vegan skincare, waar moet je op letten?

Geposted von Dharmesh Thanki am

Sinds 4,5 jaar ben ik vegan. Ik begon met het aanpassen van mijn voedingspatroon; ik ging cold turkey (of beter gezegd, cold tofu) over van een omnivoor dieet naar een plantaardig dieet. De reden was simpel waarom ik deze keuze maakte: ik wilde niet meer bijdragen aan het dierenleed. Ik verdiepte mij in het onderwerp ‘veganisme’ en hoe meer ik hierover las en zag, hoe sterker ik wist: ik wil dit niet meer. Ik wilde naast beter voor de dieren, ook beter voor de aarde én voor mijn lichaam zorgen.

Ik veranderde in één keer mijn voedingspatroon en dat ging mij eigenlijk erg goed af. Maar, dan ben je er niet. Het veganisme stopt niet bij plantaardig eten, er komt zoveel meer bij kijken. Ook de keuzes die je maakt voor de kleding die je draagt (geen wol, geen leer) en de cosmetica en skincare die je gebruikt. Ik wist wel dat dierproeven werden gebruikt voor medicijnen, maar ik stond er nooit –bewust- bij stil dat dit ook wordt ingezet voor make-up en huidverzorgingsproducten. Bizar. Er ging wederom een nieuwe wereld voor mij open. Tijdens mijn zoektocht naar vegan en dierproefvrije skincare kwam ik Naïf tegen. The rest is history.

Wat is vegan skincare?

Reguliere huidverzorgingsproducten zijn meestal niet vegan, want het bevat vaak dierlijke ingrediënten én het wordt op dieren getest. Ook zijn deze producten onnatuurlijk, omdat er parabenen en chemicaliën inzitten. Dit wil je niet eten, dus waarom smeer je het dan wel op je huid? Deze ingrediënten zijn overbodig en heb je dit écht niet nodig voor een stralende en zachte huid. Ook dierenproeven zijn onnodig bij cosmetica en skincare, want er zijn heel veel diervriendelijke manieren om de veiligheid van deze producten te waarborgen.

Vegan skincare bevat dus geen dierlijke ingrediënten en het wordt niet op dieren getest. Dat betekent niet dat dit andersom ook het geval is. Dierproefvrije merken hoeven niet altijd vegan te zijn en kúnnen dus dierlijke ingrediënten bevatten.

Sinds 2013 geldt in heel Europa een verbod op het testen van cosmetica op dieren. Dit betekent helaas niet dat alle merken die verkocht worden in Europa, ook daadwerkelijk diervriendelijk zijn. Ingrediënten die worden ingekocht buiten Europa, kunnen namelijk wel op dieren worden getest. China is een goed voorbeeld waar veel cosmetica nog op dieren wordt getest.


Verborgen dieren in skincare

Op de verpakking van het product wordt vaak aangegeven of het dierproefvrij en/of veganistisch is. Zie je alleen het dierproefvrije-logo? Dan is het belangrijk om de ingrediënten te checken zodat je zeker weet dat je een vegan product aanschaft. Niet van alle ingrediënten is het direct duidelijk of deze van dierlijke oorsprong zijn. Dit zijn de verborgen beesten die je kunt tegenkomen in skincare:

 • Bijenwas
 • Honing
 • Propolis, afscheiding van bijen
 • Slakkenslijm
 • Keratine, een eiwit dat uit schapenwol, horens, hoeven, klauwen, veren, nagels en snavels wordt gehaald.
 • Collageen, dit komt van een rund of vis.
 • Karmijn, een pigment afkomstig van de schildluis. Dit wordt gebruikt om het product een rode/paarse kleur te geven. In cosmetica wordt karmijn aangeduid met CI 75470 en in voeding met het E-nummer E120
 • Elastine, dit is een elastische proteïne dat voorkomt in het bindweefsel. Dit wordt vaak gehaald uit koeien.
 • Lanoline of wolvet, vet uit schapenwol
 • Glycerine, dit is suiker-alcohol en wordt soms uit dierlijk vet gewonnen.
 • Castoreum of bevergeil, vanillesmaakstof dat uit de klier van een beer komt.
 • Hyaluronzuur, bindweefsel dat voorkomt in huid en gewrichten. Dit wordt gehaald uit bijvoorbeeld de kam van een haan.


Een beste lijst zoals je ziet en ik snap dat je dit niet uit je hoofd kunt leren. Tip: maak een foto van dit lijstje of zet het in je notities op je mobiele telefoon. Zo heb je het altijd bij de hand.

Vegan-logo op skincare

Er zijn heel veel soorten keurmerken, dus ook keurenmerken voor vegan en dierproefvrije producten. Super handig, zo weet je meteen waar je aan toe bent. Ook Naïf maakt gebruik van het vegan-logo. Niet als commerciële truc, maar als noodzaak om jou ervan bewust te maken dat zij uitsluitend plantaardige ingrediënten gebruiken én dat het niet op dieren wordt getest.

Heb je jouw huidverzorgingsproducten al nagelopen? Ik vond het best een schokkende ontdekking dat ik altijd producten gebruikten waarvan ik geen idee had wat er eigenlijk inzat. Ik had mij hier nooit in verdiept terwijl ik iedere dag bewust bezig ben met mijn eten. Dus waarom niet in de producten die ik op mijn huid smeer? Het is natuurlijk wel zonde om je non-vegan skincare producten weg te gooien, maar misschien kun je er iemand anders blij mee maken. Mijn tip is om stap-voor-stap jouw huidverzorgingsproducten te vervangen voor een vegan variant. Succes! ?

Meer weten over Quirine en weten wat haar favoriete Naïf producten zijn? Lees hier dan vooral ook even: Get to know Naïf's Sustainable Babe Quirine Smit