Based on 4.192 reviews
Personal care Baby & kids Pregnancy Sun care Gifts Blogs

Naïf’s Eliza waste haar haren 4 weken alleen met water en dit is wat er gebeurde

Geposted von S. Trompetter am

Mijn hele leven is mijn hoofdhuid al gevoelig. Ik ben allergisch voor van alles. Volgens de arts is mijn huidbarrière verstoord door jarenlang te warm douchen en te lange blootstelling aan ingrediënten waar ik gevoelig voor ben. Om mijn huid op de juiste manier te ondersteunen ben ik dan ook altijd op zoek naar de meest natuurlijke producten. Bij Naïf vind ik niets leuker dan in de ingrediëntenlijsten duiken.

 

Door Eliza, leestijd 5 min

Mijn haarwasroutine

Vanaf kinds af aan was ik mijn haar iedere dag. Mijn haar is fijn en wordt snel vet, dus ik sopte het dagelijks met volumeshampoos. In de winter, als het water weer ‘harder’ wordt, krijg ik vaak last van jeuk.

“Ik was mijn haar iedere dag, anders is het vet”

Sinds enkele jaren gaat het beter, ik gebruik een natuurlijke shampoo (Naïf Nourishing Shampoo) die mild is voor mijn hoofdhuid. Dat betekent geen harde schuimmiddelen of chemische conserveringen (SLS, SLES) die ik vroeger wel gebruikte. Omdat ik mijn haar graag gezond wil laten groeien, gebruik ik 2 keer per week de conditioner in mijn punten.

Het dagelijks wassen heb ik een half jaar afgebouwd naar om de dag wassen. Daar ging veel droogshampoo mee gepaard en ik kreeg het gevoel dat ik vastzat in een vicieuze cirkel. Mijn enige doorbraak zou cold turkey zijn. Ik verdiepte me in diverse haarwasmethodes en dit is wat ik ontdekte:

Low-poo methode

Bij de low poo methode gebruik je een shampoo die vrij is van harde sulfaten (bijvoorbeeld SLES, SLS), siliconen, kleurstoffen en parabenen.

No-poo wasmethode

De no poo methode is eigenlijk je haar met alles wassen behalve shampoo. In normale/commerciële shampoo zitten vaak sulfaten die je natuurlijke huidoliën doen oplossen (Sodium Laureth Sulfate bijvoorbeeld). Hierdoor raakt je talgproductie uit balans waardoor je haar sneller vet wordt. Bij de no-poo methode worden sulfaatvrije alternatieven voor shampoo gebruikt, zoals baking soda, eieren, appelmoes of roggemeel.

Water-only methode

Hierbij ga je cold turkey, je wast je haren enkele keren per week met water. Hierbij is het van belang dat de oliën die zich op je hoofdhuid verzamelen worden verdeeld over je haar. Door je hoofd te masseren en de natuurlijke oliën van hoofdhuid naar je haarpunten te verdelen met 2 vingers en een fijne borstel. Na enkele weken gaat je haar zichzelf reinigen en hoef je nooit meer shampoo te gebruiken.

"Nooit meer je haar wassen met shampoo, dat klonk goed!"

Om de cirkel te doorbreken besloot ik cold turkey voor de water only methode te gaan, omdat ik al langere tijd een natuurlijke shampoo (en daarmee de low poo methode) heb gebruikt. Nooit meer je haar wassen met shampoo, dat klonk goed!

Mijn water-only wasmethode

Omdat ik nergens had gelezen hoe vaak je je haren met water mocht wassen heb ik dit de eerste week helemaal niet gedaan. Op dag 2-3 was mijn haar echt al goed vet. Ik heb het eigenlijk vanaf het begin dan ook direct vast gedragen. Ik las dat voor sommigen mensen het twee weken duurt voordat je haar zelf aan de slag gaat met reinigen. Ik wachtte ongeduldig af.

Ik verdeelde de oliën, kamde mijn haren met een Tangle Teezer van boven naar beneden, spoelde mijn haar grondig uit met lauwwarm water en sloot af met koud. Alles volgens het boekje. De teleurstelling was groot toen mijn haar na twee weken na een wasbeurt wederom ‘vet’ opdroogde. En dat gevoel van die waxlaag op mijn haren was ik ook wel zat. Toch was ik nieuwsgierig wat er zou gebeuren als ik doorging, ik was tenslotte al zover gekomen.

 

water only haarwasmethode eliza

 

Ik zette door en heb het uiteindelijk 4 weken volgehouden. Ik ontdekte dat de waterhardheid en daarmee de hoeveelheid kalk in het water een bijzonder grote rol speelt in dit project. Er kan namelijk ‘build-up’ van kalk ontstaan op je hoofdhuid waar simpelweg niet tegenop te borstelen is. Ik woon in Den Haag en onze waterhardheid is hoog. Er gebeurde met mijn haar niets. Niets!

Ik was het zat en besloot mijn haren te wassen (no poo) met baking soda. Ik maakte een papje en verdeelde dit over mijn haar. Ik vertel je, mijn haar heeft nog nooit zo zacht en fijn aangevoeld. Maar goed, dan heb je ook wel 4 weken lang rondgelopen met een coupe waar je kroketjes in kan bakken.

De hamvraag: is de cirkel doorbroken, het experiment geslaagd?

Ja, voor mij zeker! Mijn haar reinigt zichzelf helaas niet op eigen kracht, maar wordt sowieso minder snel vet. Nu heb ik er ook wat meer ‘maling’ aan gekregen dus de urgentie om mijn haar dagelijks te wassen is ook minder. Ik ben uiteindelijk weer teruggegaan naar de low poo methode met Naïf’s Shampoo en was het nu 2 keer, met uitzondering 3 keer, per week.

Een toegankelijke methode, goed voor mijn haar, hoofdhuid en ook nog eens beter voor de natuur. Durf jij de water-only methode aan?

Lees ook: Ontdek 5 lifehacks voor een natuurlijke haarroutine