8 fouten die je maakt met je zonnebrandcrème
Geposted von Sjoerd Trompetter am
- Een verkeerde SPF gebruiken
Juist, want hoe kies je nou een goede zonnebrandcrème? Afhankelijk van je huidtype kies je een SPF. Heb je een getinte huid, met donkere ogen en donker haar? Dan verbrand je waarschijnlijk minder snel dan iemand met een bleke huid (al dan niet met sproeten), blauwe ogen en blond of rossig haar. De SPF staat voor het aantal minuten dat je zonder te verbranden in de zon kunt blijven. Verbrand je snel, dan wil je deze SPF dus zo hoog mogelijk hebben. Overigens scheelt het qua bescherming vrij weinig. Zo beschermt SPF30 voor 96% tegen UV straling en SPF50 voor 98%.
2. Niet onder je kleding en badkleding smeren
We zijn geneigd enkel de plekken in te smeren die veel oppervlakte hebben of snel kunnen verbranden. Om er na een zonnige dag achter te komen dat we tóch zijn verbrand rond de randjes van je zwembroek of bikini. Juist, zowel onder kleding als onder badkleding dien je ook te smeren met zonnebrandcrème. Wist je dat je ook kunt verbranden door je kleding? Zo is de bescherming van een wit t-shirt gelijk aan SPF10. Een zwart shirt daarentegen SPF15.
3. Lichaamsdelen vergeten
Ja, er worden nog weleens wat plekjes gemist. Op 1 staat de oogleden en de huid rondom de ogen. Daarnaast worden de hoekjes van de neus vaak vergeten, de bovenkant van de oren, de lippen, bovenkant van de handen, wreven en voetzolen.
4. Niet genoeg zonnebrandcrème gebruiken
Van top tot teen gebruik je 7 theelepels. Het komt erop neer dat je beter te dik dan te weinig kunt smeren, ongeacht de factor. Checklist (bron KWF.nl):
- 1 tl voor je gezicht en hals
- 2 tl voor je armen en schouders
- 2 tl voor je borst, buik en rug
- 2 tl voor je benen en voeten
5. Een zonnebrandcrème gebruiken met schadelijke ingrediënten
Zowel voor je huid als voor de natuur kiezen wij het liefst voor een zonnebrandcrème op basis van een natuurlijke UV filter. Waarom? Chemische UV filters bevatten vaak oxybenzone en octinoxate, stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de natuur/oceaan zodra ze in het water terecht komen. Een natuurlijke UV filter legt op basis van zinkoxide een laagje op de huid en reflecteert daar de zon. Dit is niet alleen vriendelijker voor de huid, maar kan ook beter worden afgebroken in de natuur. Meer weten over het verschil tussen natuurlijke vs chemische UV filters? Lees dan ook: Minerale vs chemische UV filters, dit moet je weten >
6. Helemaal geen zonnebrandcrème gebruiken
Ook al verbrand je niet zo snel, zonnebrandcrème beschermt je ook tegen UVA straling. Ken je het ezelsbruggetje nog? UVA = Aging, UVB = Burning. Dus verbrand je niet, dan veroudert UV straling wel de huid. Smeren dus.
7. Niet vaak genoeg smeren
Iedere twee uur, geen gein. Veel mensen smeren 's ochtends en denken dat ze de rest van de dag klaar zijn. Na-ah. Je zweet, je gaat het water in, je raakt met je handen je gezicht aan - genoeg redenen voor een nieuwe laag.
8. Alleen smeren op het strand
Ook onderweg op de fiets, tijdens het wandelen of hardlopen, boodschappen doen, in de auto met je raampje open of bij kids in de bakfiets op weg naar school. Momenten waarop je er niet aan denkt, maar er wel gesmeerd moet worden. Zeker in de zomer is de zonsterkte hoog en kun je razendsnel verbranden.
OOK LEZEN: Erop of eronder: zonnebrandcrème vs dagcrème