Wasbare, natuurlijke of standaard billendoekjes: wat is het verschil?
Posted by Sjoerd Trompetter on
Billendoekjes: onmisbaar met een baby. Tel maar eens hoeveel billendoekjes je dagelijks gebruikt. Dus belangrijk om hier de juiste keuze in te maken! Tegenwoordig hebben we veel meer keuze als het gaat om baby wipes. Dus wat voor soorten billendoekjes zijn er allemaal te koop? We hebben ze voor je op een rijtje gezet.
Wasbare billendoekjes
Wasbare billendoekjes zijn een milieuvriendelijk alternatief voor wegwerpdoekjes. De wasbare varianten zijn er in verschillende materialen, zoals bamboe en katoen. Je maakt de doekjes zelf vochtig, zo kan je zelf kiezen of je de billetjes schoonmaakt met lotion, olie of gewoon water.
Wasbare billendoekjes lijken misschien op het eerste gezicht enorm veel werk. De hoeveelheid extra was door wasbare billendoekjes staat ongeveer gelijk aan 1 extra was per week. Was je vieze billendoekjes altijd in een volle trommel, want de billendoekjes kunnen gewoon mee met je overige was. Daarnaast adviseren we om de billendoekjes te drogen aan de lijn. Dat scheelt in kosten en is ook beter voor het milieu.
Los van dat het wassen elektriciteit en water kost, is dit natuurlijk nog steeds het meest duurzaamste alternatief omdat er niets weggegooid wordt. Maar we begrijpen dat de wasbare variant is niet voor iedereen altijd even haalbaar is en dat wegwerpdoekjes wat dat betreft wat makkelijker in gebruik zijn. Maar ook als je voor wegwerpdoekjes kiest, kun je alsnog bewust kiezen!
Natuurlijke billendoekjes
Soms zijn wegwerpdoekjes net even iets praktischer. Als je on the road bent of voor bij de oppas bijvoorbeeld. Ook voor thuis komen billendoekjes altijd van pas. Maar veel wegwerpdoekjes bevatten plastic en kunnen daarmee bijdragen aan de groeiende plastic soep. Goed om hierbij stil te staan en een bewustere keuze te maken. Onze natuurlijke babydoekjes bevatten namelijk geen plastic, geen chemische toevoegingen en alleen natuurlijke ingrediënten.
Onze natuurlijke babydoekjes zijn gemaakt van eucalyptusvezels. Biologisch afbreekbaar in 8 tot 10 weken, dus een duurzaam alternatief. Op deze manier draag je een steentje bij aan het verminderen van single-use plastic.
Ook aan de verpakking is gedacht, deze is gemaakt van bio-plastic met suikerriet als hoofdingrediënt en de box is van FSC-karton. Om de gevoelige babyhuid zo goed mogelijk te verzorgen bestaat de lotion voor 99% uit water en is deze alcoholvrij en parfumvrij.
En de standaard billendoekjes?
Ja, standaard billendoekjes... It’s a dirty business. En dan bedoelen we niet het schoonmaken van babybillen. De meeste babydoekjes bevatten namelijk plastic. En niet alleen de verpakking, maar ook de babydoekjes zelf. Say what?! Eén pak standaard babydoekjes bevat ongeveer 58 gram plastic. Dat staat ongeveer gelijk aan 2 PET flessen. Dus je kan je voorstellen dat dit een grote impact kan hebben op het milieu.
Wat zit er verder allemaal in die doekjes? De Consumentenbond deed onderzoek naar deze billendoekjes. Er werden gelukkig geen echt gevaarlijke en schadelijke ingrediënten gevonden. Wel zitten veel babydoekjes vol met parfum, parabenen en andere allergenen. Daarnaast kun je ook kijken of de billendoekjes conserveringsmiddelen bevatten, zoals phenoxyethanol en parabenen. Die wil je liever niet gebruiken voor het schoonmaken van die zachte babybilletjes. Phenoxyethanol beschadigt de huid, zeker met eczeem. En parabenen lijken op het hormoon oestrogeen en kunnen de hormoonhuishouding verstoren.
LEES OOK: Schokkende feiten over billendoekjes die je nog niet kende