Based on 4.192 reviews
Personal care Baby & kids Pregnancy Sun care Gifts Blogs

Schokkende feiten over billendoekjes die je nog niet kende

Posted by S. Trompetter on

Babydoekjes. It’s a dirty business. En dan bedoelen we niet het schoonmaken van babybillen en die vieze toet. Hoewel vochtige doekjes lijken op wc- of keukenpapier, bevatten zo’n 90% van alle babydoekjes plastic. Dus niet alleen de verpakking, maar de babydoekjes zelf ook. Het is wegwerpplastic. Dit plastic komt vaak uiteindelijk in de natuur terecht. Wist jij dit al over billendoekjes?

It’s a dirty business

Volgens Luierinfo gebruik je per jaar gemiddeld 1.800 luiers. Dit aantal kan natuurlijk per baby hoger of lager liggen. En met een gebruik van 2 doekjes per schone luier, kom je al snel aan enorme hoeveelheden gebruikte billendoekjes. Wel 14.000 billendoekjes per kind, uitgaande van 4 jaar in de luiers! Baby’s worden vies, no sh*t. Die babydoekjes eindigen met de luiers in de prullenbak. In Nederland zorgt dat elk jaar voor ongeveer 275 kilo luierafval per kind.

Volgens het WWF komt er jaarlijks 8 miljoen ton plastic in de oceaan terecht, waarvan 50% single-use plastic is. Vochtige doekjes vallen daar dus ook onder. Eén pak standaard babydoekjes bevat ongeveer 58 gram plastic. Dat staat ongeveer gelijk aan 2 1L PET flessen. Dus je kan je voorstellen dat dit een grote impact heeft op het milieu.

Naïf’s Plastic Free Wipes zijn biologisch afbreekbaar. Maar eenmaal gebruikt mogen ze in Nederland bij het restafval, dus niet bij het GFT-afval. Omdat billendoekjes ontlasting bevatten, mag deze niet mee in dezelfde afvalstroom als regulier GFT afval. Dit is om te voorkomen dat er bijvoorbeeld medicijnresten in de compost eindigen. Als je zelf compost maakt, kun je de wipes hier wel voor gebruiken.

 

Don’t flush it!

Spoel je wipes niet door het toilet – tenzij het expliciet anders staat vermeld. Het advies van de rioolzuivering is om liever geen enkel vochtig doekje door te spoelen, ook niet wanneer deze biologisch afbreekbaar is. De leidingen raken verstopt en dat wil je niet meemaken. In Londen ontstond een verstopping ter grootte van een Boeing 747. Yikes. Bron: Unie van Waterschappen

Vochtige doekjes worden veel op de rivieroevers gevonden en staan in de top 15 meest gevonden items in de Maas en de Waal, met gemiddeld 12 doekjes per 100 meter rivieroever. Omdat het materiaal in deze producten vaak niet wordt afgebroken door water zoals wc-papier wordt afgebroken, kan het dus op de oevers blijven liggen. En dan hebben we het alleen nog over de rivieren. Daarbij kunnen de doekjes worden opgegeten door zeedieren. Bron: Schone Rivieren

Ondanks dat Naïf’s Plastic Free Wipes in 8 weken zijn afgebroken, mag je ze toch niet doorspoelen. Het doekje lost namelijk niet snel genoeg op om verstopping te voorkomen. Daarnaast kunnen zeedieren in de gebruikte doekjes stikken. Dat wil je niet! Gewoon in de prullenbak dus.

 

No more dirty business!

Change the world of personal care, dat is de missie van Naïf Natural Skincare. Daarom willen we zoveel mogelijk bewustwording creëren rondom al het plastic in baby wipes! Help je mee? Naïf’s Baby Wipes plastic vrij en gemaakt van eucalyptusvezels. Een duurzaam alternatief. Ook aan de verpakking is gedacht, deze is gemaakt van bio-plastic met suikerriet als hoofdingrediënt en de box is van FSC karton.

LEES OOK: Eerste hulp bij vieze billen! Dit is wat mee móet in de luiertas