Based on 4.192 reviews
Personal care Baby & kids Pregnancy Sun care Gifts Blogs

Zo manifesteert stress zich op je huid

Posted by S. Trompetter on

Je huid vertelt je hoe je je voelt. Ben je druk, voel je je gejaagd, gestressed en onrustig? Dan zal je huid ook onrustig zijn. Straal je van binnen? Dan straal je ook van buiten. Een gezonde blos? Een gezonde bloedsomloop. For real. We leggen je uit hoe dat zit.

Over het stresshormoon 'Cortisol'

Af en toe wat spanning ervaren is goed voor de mens. Het houdt ons scherp, bijvoorbeeld bij het geven van een presentatie of een belangrijk gesprek. Cortisol, ook wel het stresshormoon genoemd, wordt aangemaakt in de bijnieren en zorgt ervoor dat de energie die in je lichaamscellen is opgeslagen snel vrijkomt in stressvolle situaties. Ervaar je langere tijd stress dan wordt er teveel cortisol aangemaakt. Hierdoor raakt niet alleen je hormoonhuishouding uit balans, maar ook je cholesterolwaarden, bloedsuikerspiegel en vetbalans. Dat alles heeft zo weer z’n impact op je hart- en bloedvaten die verdikken en vermoeien. Daar gaat je gezonde blos. Stress laat zich in diverse vormen zien op je huid, maar kan het juist ook aan diverse dingen doen ontbreken. Herken je de volgende 3 ‘symptomen’?

1. Acné op de wangen en voorhoofd

Langdurige stress ontregelt je hormoonhuishouding en hiermee de talgproductie. Teveel talg kan voor ontstekingen zorgen en tada, acné ontstaat. Dit laat zich met name zien op de wangen en het voorhoofd. Mensen die veel stress ervaren, zorgen over het algemeen ook minder goed voor zichzelf. Denk aan een makkelijke (al dan niet vette) hap, weinig tot niet sporten, veel koffie, weinig slaap. Het is dus niet alleen de cortisol, maar ook het gedrag als gevolg van stress wat acné veroorzaakt.

2. Doffe huid

Straal je van binnen, dan straal je van buiten. Andersom net zo, je huid kan bleek en dof worden doordat je bloedsomloop niet optimaal is. De celvernieuwing vindt minder goed plaats en je stralende velletje blijft verstopt.

3. Eczeem 

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen die gevoelig zijn voor eczeem tijdens angst en stressvolle periodes eerder eczeemuitbraken hebben. Hoe dat komt, cortisol zorgt voor een tijdelijke onderdrukking van je immuunsysteem. Als dit te lang duurt wordt de kans op ontstekingen groter. Mensen met een gevoelige huid krijgen op die manier eerder last van eczeem. Tranquilo dus.

4. Huidveroudering

Jup, die zorgrimpels blijven staan als je niet oppast. Huidveroudering is een natuurlijk proces, dat wil je zo goed mogelijk ondersteunen. Stress daarentegen doet het tegenovergestelde, het verhindert de aanmaak van collageen en elastine (de stofjes die je huid soepel en elastisch houden).

Het belang van selfcare

Oefening: maak voor jezelf eens een lijstje met manieren hoe je voor jezelf kunt zorgen, zowel voor je lichaam als voor je geest. Waar word je blij van? Voorbeelden: het maken van een wandeling, dansen in de woonkamer, tutten in de badkamer, een boek lezen, yoga, iets bakken, hardlopen. De verzorging van je huid gaat verder dan een korte termijnoplossing zoals een anti rimpel crème of acné bestrijdende moisturizer. Luister naar je huid en vermijd stress. 

Lees ook: hoe je verzorgingsroutine bijdraagt aan een gezonde mind