Based on 4.192 reviews
Personal care Baby & kids Pregnancy Sun care Gifts Blogs

Warmte uitslag bij kinderen: wat is het en wat doe je eraan?

Posted by S. Trompetter on

Warmte uitslag dus. Ook wel warmte allergie, zweetuitslag, hitte uitslag of Miliaria genoemd. Ontstaat bij blootstelling aan warmte en het feit dat de warmte niet weg kan. Nu kunnen baby's en kleine kinderen hun warmte sowieso niet echt goed kwijt en baby's hebben onrijpe zweetkliertjes. Moet er dan opeens heel veel zweet aangemaakt worden (zweten is afkoelen), dan kunnen de uitvoergangen verstopt raken. Gevolg: irritatie en dus uitslag in de vorm van bultjes.

Vaak zie je de warmte uitslag ontstaan in de huidplooien en waar wrijving is met kleding. Denk aan de nek, de oksels en de liezen. Overigens komt het niet alleen voor bij warm weer, ook als je kroost koorts heeft of teveel lagen draagt, kan er uitslag ontstaan.

    

Tips tegen warmte uitslag

Warmte uitslag of warmte allergie kan je niet altijd voorkomen, omdat het bij baby's nou eenmaal sneller ontstaat door de onrijpe zweetklieren. Maar je kunt er wel alles aan doen om het proberen te voorkomen. Dus tips van onze kant:

  • Kleed je kind luchtig (één laag of misschien zelfs wel geen laag is genoeg);
  • Smeer je kind wel altijd in: let op, laat uiteraard een laagje achter op de huid, smeer daarom goed uit;
  • Zet je kind zoveel mogelijk uit de zon (ja, ook dan zeker insmeren!);
  • Zet je kindje na een warme dag lekker in een lauwwarm bad met alleen water, dep goed droog na afloop! Vooral in de plooien;
  • Houd de nagels van je kindje kort - er kunnen bacteriën onder zitten en mochten ze gaan krabben, dan maak je het in ieder geval niet erger;
  • Doe even geen vette crèmes op, dit kan het erger maken. Wel kun je gebruik maken van crème op basis van zinkoxide (billencrème bijvoorbeeld), dit verkoelt en geneest. Dit werkt geweldig tegen Warmte uitslag / warmte allergie.
LEES OOK: Hi, ik ben de Zonnebrand Spray van Naïf