Hoe herken ik het verschil tussen een chemische of minerale UV filter
Posted by on
Je wilt het beste voor je huid, dus daarom is smeren met een SPF heel belangrijk. Maar weet je eigenlijk wel of je huid in aanraking komt met een chemische of minerale filter? Eh, say whut? Wij leggen het even voor je uit zonder ingewikkelde beauty-termen.
Oh en eerst even dit: een crème met SPF beschermt tegen UV-straling, maar ook tegen andere schadelijke invloeden van buitenaf. Zo droogt je huid minder snel uit en schijnt het ook te helpen tegen het doordringen in de huid van uitlaatgassen en sigarettenrook. Interessant, toch? Zo'n filter is dus letterlijk een beschermende laag. Maar je hebt dus twee van die lagen: een chemische en minerale filter. Komen ze:
Chemische filter
Een chemische filter is een filter die door de huid wordt geabsorbeerd en na een half uur werkzaam is. Het wordt dan ook gemakkelijk opgenomen door je huid en smeert makkelijk uit, plus het laat geen witte waas achter. Maar we hebben het dus wel over een chemische filter. De vraag is aan jou of je chemische ingrediënten op je gezicht wil smeren die door de huid geabsorbeerd worden.
Hoe herken ik een chemische filter?
Als deze ingrediënten erin zitten: octocrylene, oxybenzone, octyl methoxycinnamate, avobenzone.
Minerale filter
Een minerale filter, of fysische filter, legt een laagje op je huid en werkt direct. Het weerkaatst de schadelijke straling. Heb je het over een puur fysische filter, dan is de kans groot dat-ie een witte waas achterlaat. Is dat niet het geval, dan moet je even goed checken of het niet gemengd is met een chemische filter en of de SPF hoog genoeg is. En: vaak is er dan gebruik gemaakt van nanotechnologie. Wat dat precies is, is vrij ingewikkeld, maar het komt er op neer dat er kleine nanodeeltjes inzitten die in de opperhuid kunnen dringen.
Hoe herken ik een minerale filter?
Je herkent een minerale filter aan titaniumoxide en zinkoxide.
LEES OOK: Bijna 10% van je gezicht wordt gemist tijdens het insmeren